Tandenknarsen behandelen met botox

Tandenknarsen en kaakklemmen

Heeft u klachten aan uw kaak door tandenknarsen of bent u iemand die met de kaken klemt? Wordt u hierdoor beperkt in het dagelijks leven omdat u moeite heeft met praten, kauwen of gapen of doordat er pijnklachten in de kaakspieren aanwezig zijn? Deze problemen kunnen ontstaan door overbelasting van uw kauwspieren en uw kaakgewrichten.

Tandenknarsen geeft problemen

Slijtage van het gebit. Door nachtelijk onbewust tanden knarsen (ook wel bruxisme genoemd) kunnen slijtage problemen ontstaan van het gebit ontstaan. Door het voortdurend over elkaar schuiven van de kiezen ontstaat er behoorlijke slijtage van de kiezen, met name van het glazuur. Dit kan op den duur ernstige schade aan de tanden veroorzaken en de kiezen kunnen zelfs afbreken of barsten.Beethoogteverlies door tandenknarsen

Spierpijn en hoofdpijn. Verder gaat tandenknarsen vaak gepaard met pijnklachten in de kaakspier en in het kaakgewricht. U kunt zelfs hoofdpijn krijgen door de verhoogde spanning in de kaakspieren.

Een hoekig gezicht. Daarnaast kan chronisch tandenknarsen leiden tot een vergroting van de masseter spier – de grootste spier die gebruikt wordt voor het kauwen. En een hoekig gezicht is vooral voor vrouwen een probleem.

Verschillende oorzaken

Tandenknarsen en kaakklemmen kunnen verschillende oorzaken hebben:

  • Slaapstoornissen
  • Boosheid of langdurige stress situatie
  • Alcoholgebruik
  • Bepaalde medicijnen en drugs

De behandeling met botox

Botuline toxine (“botox”). Bij Jong Injectables behandelen wij u met een spierontspannend middel (botuline toxine) van het merk Azzalure®. Dit is dezelfde stof als Botox®, maar het heeft een andere sterkte. Met behulp van injecties in de kaakspieren kan de spierspanning zodanig verlaagd worden dat er een vermindering van de klachten optreedt of dat het tandenknarsen zelfs helemaal stopt. De benodigde hoeveelheid botuline toxine is afhankelijk van de ernst van de klachten, van de spierdikte en van het aantal spieren dat behandeld wordt.

Twee spieren aan elke kant. In principe wordt tijdens een eerste behandeling alleen de grootste kauwspieren, de musculus masseter, behandeld. Indien er echter ook duidelijk pijnklachten of een verhoogde spierspanning in de andere kauwspieren ( de musculus temporalis ) aanwezig zijn kan er ook voor gekozen worden om deze spier de eerste keer al mee te behandelen.

Behandeling van bruxisme

Afbeelding uit de “Richtlijn Injectables voor Tandartsen en Tandartsspecialisten”

Dosering afhankelijk van dikte van de spieren. De botuline toxine wordt met een hele fijne naald in de masseter spier en/of temporalis spier toegediend via 3 tot 5 vrij pijnloze injecties aan elke kant. Per spier worden ongeveer 50 Azzalure eenheden ingespoten. Dit is een gemiddelde. Bij zeer forse spieren kan meer nodig zijn. Een behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Werking drie tot vier maanden. Na de eerste behandeling moet u er rekening meer houden dat het enkele weken duurt voordat de klachten begin te verminderen. De duur van het resultaat van de botox behandeling is per persoon verschillend. Voor een optimaal resultaat moet de behandeling in het begin enkele malen herhaald worden, met tussenpozen van ongeveer 3 tot 4 maanden.

Neem contact op

Maak een afspraak met Jong Injectables in Wijchen